Terroir

Jaroslavická vína se vyznačují jedinečným terroir, který mu dodávají místní tratě I. kategorie (Na zámku, Kacperky a Na vinicích alias Motol)

 

Roeslerův řez údolím Daníže z roku 1902. Zde se koncentrují nejlepší viniční polohy Moravy, jak dokazují data vceňovacích operátů stabilního katastru ze 40. let 19. st. získaná z 50tiletých průměrů cen výnosu hroznů a prodávaných vín.

Původnost a skvělost jaroslavických vín je předurčena jedinečným terroir uchopovaným vinaři z Jaroslavic, v jejíchž sklepech zrají tradičně poklady z jaroslavických a oleksovičských vinohradů. Naše vína se vyznačují mohutným tělem, plností, harmonií cukrů a kyselin. Hlinité spraše zdejších viničních hor I. kategorie (Na zámku, Kacperky a Na vinicích alias V Motole) podmiňují sytost jejich barvy, u mladých vín odrůdovou výraznost, léty se však naše vína zakulacují a tóny nazrálosti signalizují eleganci stáří. Soupeření atlantického klimatu od západu a panonského od jihovýchodu daruje jaroslavickým vínům v onom klání chladna a vlhka se suchem a horkem pronikavou vůni. Trpělivost vinařů je pak zkoušena při čekání na botrytický podzim, jenž vyzvedá jen některé ročníky na nebesa požitku.

Co by však bylo tělo jaroslavických vín bez duše. Tu formuje umění vinařů a tradice zdejšího vinařství. „Jaroslavické“ tak vypráví příběh o svých počátcích ve 13. století, o zeselštění vinaření ve století 17. a 18., o svém vrcholu v 19. věku, kdy díky spolkovým aktivitám občanů a místním vinařským firmám se konstituuje „Jaroslavické“ (Joslowitzer) jako uznávaná značka řazená před sto léty mezi „7 nej“ na Znojemsku (po bok Šobesu a Lampelbergu). Viniční usedlost Markel – svorník mezi minulostí a současností jaroslavického vinařství – klade u svých vín důraz na terroirový soulad jejich těla a duše, jež vyprávějí svým milovníkům i náhodným konzumentům velkolepý příběh. Ten se vždy počíná nad láhví z usedlosti Markel.